Prvi susret sudionika projekta „Zajedno u duhu – zajedno u sportu“

Svjetski dan učitelja ove smo godine proveli posebno radosno. Naime, Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića, kao nositelju projekta „Zajedno u duhu – zajedno u sportu“, pripala je čast biti domaćin prvog zajedničkog susreta sudionika projekta te nam je 5. listopada 2022. u goste stiglo 35 profesora i 14 učenika iz Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ Zenica, naše škole partnera u ovome projektu.

Prvi dio susreta održan je u predvorju škole, gdje je dobrodošlicu gostima poželjela naša ravnateljica Nada Pitinac, naglasivši da ovaj projekt, osim financijske potpore objema školama, ima i dublje značenje – zajedništvo naših škola te podršku Hrvatima u dijaspori. Don Vlatko Rosić, ravnatelj KŠC-a „Sveti Pavao“ Zenica, izrazio je zahvalnost na gostoprimstvu, radost zbog upoznavanja i sportskog susreta učenika te nas je ljubazno pozvao u posjet njihovoj školi. Susret je svojim dolaskom uveličala pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade gđa Miranda Glavaš-Kul, koja je pružila podršku projektu i KŠC-u „Sveti Pavao“ Zenica te svim nastavnicima čestitala Svjetski dan učitelja. Tamburaški orkestar i zbor Ruđerice, pod vodstvom profesora Igora Grubišića, uljepšao je zabavni dio programa izvedbama pjesama „Isus premješta planine“ i „Garavuša“. Našim gostima tada su uručeni prigodni darovi – suveniri naše škole izrađeni u Učeničkoj zadruzi Ruđerica te slatkiši, na čemu zahvaljujemo donatoru Karolini Osijek. Koordinatorica programa susreta profesorica je Snježana Šulentić, a program su vodili učenici Nora Karač iz 4. n i Alen Nemet iz 3. b razreda.

Slijedio je sportski dio susreta (koordinirao ga je profesor Šimun Vasilj) te su u sportskoj dvorani odigrane dvije utakmice – mali nogomet (muški timovi učenika škola protiv škole) te igra graničar (miješani ženski timovi obiju škola zajedno). Učenici su pokazali ferplej igru i međusobnu prijateljsku podršku te da su, upravo kao u nazivu projekta, zajedno u sportu. Nakon sportskog susreta valjalo se okrijepiti na domjenku u školi, a prave domaće kiflice, pogačice i kolače priredili su naši učenici smjera tehničar nutricionist (2. n, 3. n i 4. n razred) pod mentorstvom profesorica Tatjane Varge i Dragane Viljanac.

Sunčano vrijeme kao da nam je bilo darovano za današnji dan pa se, nakon obilaska škole, druženje učenika i nastavnika nastavilo u obilasku Tvrđe (hvala GPP-u na besplatnom prijevozu tramvajem), nakon čega smo se pozdravili s novim prijateljima, radujući se nastavku suradnje i sljedećem susretu. Napomenimo da je projekt „Zajedno u duhu – zajedno u sportu“ financiran iz programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s ciljem unapređivanja socijalne i okolišne infrastrukture adaptacijom školskih sportskih dvorana obiju škola te jačanja suradnje s Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Fotografije: Foto i filmska družina Ruđerice (učenici 2. g) pod mentorstvom profesorice Ane Karlović

Skip to content