KOZMETIČAR

Kozmetičar pruža usluge uljepšavanja i njegovanja kože lica i tijela, oblikovanja tijela te korektivnog i dekorativnog šminkanja. Četverogodišnji strukovni smjer kozmetičar poseban naglasak stavlja na stručne predmete Kozmetologiju, Dermatologiju, Anatomiju, Primijenjenu kozmetiku, Dekorativnu kozmetiku i dr.

OPIS PROGRAMA

Smjer kozmetičar četverogodišnji je strukovni smjer koji poseban naglasak stavlja na stručne predmete Kozmetologiju, Dermatologiju, Anatomiju, Primijenjenu kozmetiku, Dekorativnu kozmetiku i dr. Kozmetičar pruža usluge uljepšavanja i njegovanja kože lica i tijela, oblikovanja tijela te korektivnog i dekorativnog šminkanja.

Kurikul smjera kozmetičar temelji se na jasno određenim ishodima učenja i uključuje sva predmetna područja, obvezne i izborne predmete (Pedikura, Aromaterapija, Televizijska i kazališna  šminka, Strani jezik u struci i Ekologija) te ostale nastavne aktivnosti poput fakultativne, dodatne i dopunske nastave. 

Nastavni predmeti koji se pri upisu dodatno boduju jesu Biologija, Kemija i Likovna  kultura.

POŽELJNE OSOBINE

Kozmetičar mora imati dobar vid i sposobnost razlikovanja boja i nijansi, spretne ruke za precizan rad i sposobnost razlikovanja dodirom. Poželjno je da su budući kozmetičari kreativni i strpljivi te s izraženim smislom za estetiku. Tijekom školovanja razvijat će svoje komunikacijske vještine jer obilježje je ovog zanimanja ljubazan i profesionalan pristup klijentima i suradnicima. 

Za upis u srednjoškolski obrazovni program kozmetičara učenik treba priložiti liječničku potvrdu Službe za školsku medicinu o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.

KAMO POSLIJE SREDNJE ŠKOLE

U četvrtom razredu srednje škole učenici izrađuju i brane završni rad te položenim završnim ispitom stječu kvalifikaciju za tržište rada. Kozmetičari se mogu zaposliti u kozmetičkim salonima i trgovinama kozmetičkih preparata te kao profesionalni šminkeri na televiziji, u kazalištu, u fotografskim studijima i sl. Kozmetičari skloni poduzetništvu mogu otvoriti vlastiti kozmetički salon. Također, mogu organizirati i voditi edukacijske tečajeve, voditi savjetodavne televizijske i radijske emisije te kreirati različite medijske sadržaje. Položenim ispitima državne mature kozmetičari, poput svih četverogodišnjih smjerova, stječu pravo upisa na fakultet te mogu nastaviti obrazovanje u odabranom smjeru.

Skip to content