GRAFIČKI TEHNIČAR PRIPREME

Grafički tehničari pripreme bave se računalnom pripremom za tisak na različite materijale kao što su tisak na majice, šalice, privjeske, olovke i slično. Dizajniraju i pripremaju za tisak raznolike reklame, oblikuju i izrađuju ambalažu za razne predmete i proizvode koje kupujemo u trgovinama te različite edukativne i informativne materijale poput časopisa, knjiga, kataloga, brošura i letaka.

OPIS ZANIMANJA

Grafički tehničari bave se tiskom na različite materijale kao što su tisak na majice, šalice, privjeske, olovke i slično. Izrađuju raznolike reklame koje vidimo u javnom prijevozu i na gradskim površinama. Oblikuju i izrađuju ambalažu za razne predmete i proizvode te različite edukativne i informativne materijale poput časopisa, knjiga, kataloga, brošura i letaka.

Grafički tehničar pripreme primjenom grafičkih aplikacija priprema i oblikuje izgled grafičkog proizvoda za tisak. Na računalu obrađuje tekst i sliku, izrađuje prijelom stranica, prilagođava parametre potrebne za kvalitetan otisak te izračunava potrebne količine materijala i vrste materijala u suradnji s drugim grafičkim tehničarima. Grafički tehničar pripreme obavlja poslove montaže i kopiranja tiskovnih formi za sve tehnike tiska.

POŽELJNE OSOBINE
Dobar vid na blizinu, raspoznavanje boja i njihovih nijansi, razlikovanje različitih oblika, sposobnost brzog uočavanja, dobra ručna spretnost i spretnost prstiju, dobra misaona koncentracija, odgovarajuća kulturna razina, kreativnost te sklonost likovnom izražavanju i dizajnu.
Nastavni predmeti koji se pri upisu dodatno boduju jesu Tehnička kultura, Likovna kultura i Fizika.

KAMO POSLIJE SREDNJE ŠKOLE
Grafički tehničari pripreme mogu se zaposliti u novinskim kućama, izdavaštvu i u ostalim tiskarskim djelatnostima te u proizvodnji papira i kartonske ambalaže. Također, mogu raditi u reklamno-propagandnoj djelatnosti, kao i u samostalnoj djelatnosti u nekom od navedenih područja grafičke djelatnosti.

Skip to content