GRAFIČKI TEHNIČAR TISKA

Grafički tehničari tiska bave se tiskom na različite materijale kao što su tisak na majice, šalice, privjeske, olovke i slično. Izrađuju raznolike reklame, oblikuju i izrađuju ambalažu za razne predmete i proizvode koje  kupujemo u trgovinama te različite edukativne i informativne materijale poput časopisa, knjiga, kataloga, brošura i letaka.

OPIS ZANIMANJA

Grafički tehničari bave se tiskom na različite materijale kao što su tisak na majice, šalice, privjeske, olovke i slično. Izrađuju raznolike reklame koje vidimo u javnom prijevozu i na gradskim površinama. Oblikuju i izrađuju ambalažu za razne predmete i proizvode te različite edukativne i informativne materijale poput časopisa, knjiga, kataloga, brošura i letaka.

U procesu izrade grafičkog proizvoda za otiskivanje i kvalitetu otiska zadužen je grafički tehničar tiska. Grafički tehničar tiska dobro poznaje različite tiskovne tehnike i strojeve za tisak. U procesu rada on proučava radnu dokumentaciju, a potom priprema stroj za tisak, tiskovne materijale, miješa boje te izrađuje probne i kontrolne otiske prema kojima vrši dodatne prilagodbe stroja i materijala. Nakon toga izrađuje plan rada, nadzire tijek tiskarskog procesa, označava otiske s greškama te priprema tiskovinu za sljedeće faze rada.

POŽELJNE OSOBINE
Raspoznavanje boja i njihovih nijansi, razlikovanje sitnih crta i znakova, sposobnost rada pri velikim kontrastima svjetla, sposobnost prosuđivanja razdaljine, brzine i smjera kretanja predmeta, brzo prepoznavanje i reagiranje na signale te neosjetljivost na boje i otapala. Važna je urednost i preciznost u radu, osobito u fazi miješanja boja. U radu s računalno upravljanim strojevima potrebno je i poznavanje računalnih programa.

Nastavni predmeti koji se pri upisu dodatno boduju jesu Tehnička kultura, Likovna kultura i Fizika.

KAMO POSLIJE SREDNJE ŠKOLE
Grafičari tiska zapošljavaju se u tiskarama ili u odjelima tiskara drugih djelatnosti koje imaju veću potrebu za tiskovinama, primjerice tisak na tekstil u tekstilnoj industriji, tisak ambalaže u prehrambenoj ili kozmetičkoj industriji, u izdavačkim djelatnostima knjiga, novina i dr.

Skip to content