U Ruđerici obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Tog dana 1945. godine Crvena armija oslobodila je preostale zatvorenike iz logora Auschwitz. Tim je povodom u predvorju naše škole postavljena izložba pod nazivom „Pravednici među narodima“, koju je priredila profesorica Ozana Vignjević s učenicima koji pohađaju dodatnu nastavu iz Povijesti i s učenicima 3. g razreda. Izložba prikazuje hrabre građane Hrvatske koji su živjeli pod nacističkim marionetskim ustaškim režimom i odupirali se fašističkom ugnjetavanju, riskirajući svoje živote kako bi spasili Židove od progona i stradanja.

Godine 1963. u Yad Vashemu utemeljena je Komisija za proglašenje Pravednika među narodima, s odlukom da Pravednikom može biti proglašena osoba nežidovskoga podrijetla koja je riskirala svoj život, slobodu i sigurnost kako bi od smrti i progonstva spasila jednu ili više osoba židovskoga podrijetla. Od uspostave Komisije za proglašenje Pravednika među narodima do 1. siječnja 2022. godine, Yad Vashem priznao je 28 217 muškaraca i žena iz 51 zemlje svijeta kao Pravednike među narodima. Među njima je i 130 pravednika iz Hrvatske.

Dana 26. siječnja sati Povijesti održani su u školskoj knjižnici, gdje su učenici pogledali film „How the Nazis first burned books and then people“, te su imali priliku upoznati se s režimom nacističke vladavine u Europi. S knjižničarkom Mirtom Burcar razgovarali smo o ulozi i važnosti knjiga, a učenici su iznijeli svoja promišljanja o spaljivanju i zabrani knjiga te što svatko od nas može učiniti kako bi se spriječilo.
Sjećanje na Holokaust važno je ne samo kako bismo odali počast žrtvama, već i kako bismo izvukli pouke iz prošlosti i zajedno radili na sprječavanju sličnih tragedija u budućnosti.

Ozana Vignjević, prof.

Skip to content