Druga faza projekta „Be aware and act“

U našoj je školi dana 23. siječnja 2024. održana druga faza projekta „Be aware and act“, odnosno radionica pod nazivom „Prenamjena tekstila“ („Upcycling“). Provele su je članice Udruge za nezavisnu medijsku kulturu (UNMK) iz Zagreba Dragica Mateković Rubić, voditeljica Zero Waste programa, i Snježana Horvatić Popović, dizajnerica tekstila i voditeljica bloga i obrta ParamParam.

Na radionici su učenici 2. a razreda prirodoslovne gimnazije usvojili praktične vještine vezane za šivanje, s ciljem ekološkog smanjivanja otpada. Osim toga, imali su priliku upoznati novi termin „Upcycle“ u sektoru održive proizvodnje, što u prijevodu znači prenamijeniti, odnosno ponovno koristiti. Kod prenamjene tekstila/odjeće postoji široki spektar mogućnosti i osmišljavanja izrade finalnog proizvoda, a naš finalni proizvod ovoga su puta bile blazinice. 

Osim što smo se zabavili, naučili smo jedan od načina na koji možemo prenamijeniti tekstil. Više ideja za prenamjenu tekstila možete pronaći na ovoj poveznici: https://www.paramparam.eu/

Najavljujemo i treću fazu projekta, a to će biti „Swap party“, u koju će se moći uključiti svi učenici naše škole. Ne samo da će to biti prvi put da se u našoj školi organizira ovakvo događanje, nego je riječ o relativno novom trendu u čitavoj Hrvatskoj te je stoga naš ponos još veći. Radujemo se skorom susretu na „Swap partyju“ u Ruđerici!

 

Gordana Popović, prof.

#rudjerica

#udrugazanezavisnumedijskukulturu

#greendonut

https://greendonut.org/textiles-workshop/

https://www.paramparam.eu/

 

Skip to content