Noć znanosti na PTF-u održana u Osijeku 10. prosinca 2021.

Učenici 1. n razreda sudjelovali su na radionicama „Male tajne hrane“ i „Super moći gljiva“. Iako je zbog ograničenja samo jedna grupa mogla posjetiti samo jednu radionicu, i ta jedna radionica bila je za pamćenje.

Uživali smo i ove godine na Noći znanosti jer naši domaćini pripremili su, kao i uvijek, zanimljive i edukativne sadržaje, radionice. Bilo je zabavno i nezaboravno, stoga zahvaljujemo PTF-u u Osijeku i naravno, dolazimo i sljedeće godine. 

Na Radionici „Male tajne hrane“ učenici su imali priliku sudjelovati u pokusima koji zorno pokazuju djelovanje antioksidansa na spoj sličan slobodnim radikalima, kojima smo svakodnevno izloženi zbog loših prehrambenih navika, onečišćenja okoline, stresnog načina življenja. Slobodni radikali uzrokuju mnoga oboljenja, a upoznavajući male tajne hrane možemo postati znatno otporniji na štetna djelovanja slobodnih radikala. 

Djelovanje pektina u proizvodnji džemova i želea poželjno je, ali u proizvodnji vina i dr. nije poželjno. Slike 2 i 3 prikazuju pokus na radionici, djelovanje pektinaze – enzima koji razgrađuje pektin (slika 3), što je značajno kod bistrenja vina u proizvodnji vina, u proizvodnji bistrih sokova i drugim proizvodnjama gdje je bistroća jedna od najvažnijih osobina proizvoda. 

Učenici su vidjeli antioksidativno djelovanje soka ljubičastog kupusa, soka limuna i soka jabuke na tvar koja predstavlja slobodni radikal, došlo je do uništavanja slobodnog radikala, što se očitovalo obezbojenjem plavo-zelene tekućine. U reakciji sprite soka i tvari koja predstavlja slobodni radikal, nije došlo do obezbojenja, odnosno sok sprite nema antikosidativno djelovanje.

Osim toga prikazana je i reakcije soka jabuke s tvarima koje imaju različitu pH-vrijednost (slika 4), od kisele do lužnate. Utjecaj pH vrijednosti na sok jabuke očitovao se lepezom boja, limun sok, sprite, ocat lijevo, pH im je manji od 7; soda bikarbona, sredstvo za čišćenje i sredstvo za izbjeljivanje s desne strane s pH većim od 7.

 

                                                        Tatjana Varga, dipl. ing. prehrambene tehnologije

Skip to content