Ekološka volonterska aktivnost u kampanji „Hrvatska volontira“

Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri u Hrvatskoj, u partnerstvu s Hrvatskom mrežom za beskućnike i organizacijom ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, organiziraju trinaestu kampanju Hrvatska volontira kako bi „istaknuli potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem kada se povežu građani i organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora“. Cilj je ovogodišnje kampanje podsjetiti se da je volontiranje izvor snage zajednice i solidarnosti te društvene kohezije koja donosi pozitivne društvene promjene poticanjem poštovanja različitosti, jednakosti i sudjelovanja svih slojeva društva.

Naša škola priključila se i ove godine te prijavila volontersku aktivnost, baš za ovu manifestaciju. U okviru manifestacije „Hrvatska volontira“, u suradnji s nastavnicom Ljiljanom Vidović, prof. i učenicima 1. a i 1. b razreda, pedagoginja Gordana Popović, prof. i domar Vlado Novoselić organizirali su volontersku ekološku aktivnost u dvorištu škole. Akcija je održana u ponedjeljak, 15. svibnja 2023. od 11:30 do 13:30 s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite okoliša te mobiliziranja učenika za aktivno sudjelovanje u očuvanju prirode. Ukupno je sudjelovalo dvadesetak volontera koji su se podijelili u manje skupine i preuzeli različite zadatke kako bi maksimalno iskoristili svoje vještine.

Glavne aktivnosti uključivale su:

  1. čišćenje dvorišta – volonteri su sakupljali organski otpad te ga odlagali na prikladno mjesto
  2. bojanje – dio volontera čistio je staru boju s betonskih posuda za cvijeće i oličio ih žutom i sivom bojom
  3. edukativne aktivnosti – nastavnica Biologije pružila je informacije učenicima o pravilnom postupanju s otpadom i očuvanju prirodnih resursa.

Zahvaljujući trudu i predanosti svih volontera uljepšano je školsko dvorište i potaknuta je svijest o važnosti očuvanja prirode. Naši učenici postali su ambasadori ekološke svijesti i svojim primjerom motivirali i ostale da preuzmu odgovornost za zaštitu okoliša.

Gordana Popović, prof.

Skip to content