Edukacija u sklopu projekta „Cyberbulling zaustavimo i smiješak na lice stavimo“

Projekt „Cyberbullying zaustavimo i smiješak na lice stavimo“ provodi Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića u sklopu Školskog preventivnog programa za školsku godinu 2021./22. 

Cilj je ovog projekta osnaživanje odgojno-obrazovnih djelatnika naše škole na području prevencije međuvršnjačkog nasilja, s posebnim naglaskom na elektroničko nasilje. Projektom je predviđeno da nastavnici, razrednici i stručni suradnici prenesu novostečena znanja učenicima i njihovim roditeljima, čime će se povećati razina prevencije međuvršnjačkog nasilja u školi i lokalnoj zajednici.

U okviru projekta dana 20. 4. 2022. u Baranji je održana edukacija nastavnika i stručnih suradnika naše škole u organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. 

Predavanje „Najnoviji trendovi na području sigurnosti djece na internetu“ održao je voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu g. Tomislav Ramljak, dipl. socijalni radnik. Radionicu o postupanju u slučaju elektroničkog nasilja vodile su Martina Nikolić, mag. psihologije i Ana Veočić, mag. socijalnog rada, a završno predavanje Iskustva i izazovi digitalnog odrastanja održala je prof. dr. sc. Lucija Vejmelka. Od mnoštva korisnih savjeta koje smo čuli na edukaciji svakako valja istaknuti onaj g. Ramljaka – otvoren, iskren razgovor roditelja s djecom najbolja je prevencija. 

Radi promocije projekta tiskali smo majice i druge promotivne materijale te je i to jedan od načina upoznavanja javnosti o problemu elektroničkog nasilja među mladima. Slijede nam aktivnosti osmišljavanja i izrade preventivnog priručnika za borbu protiv e-nasilja, zatim edukacija učenika na satu razrednika te roditelja na roditeljskim sastancima, čime će se povećati razina prevencije e-nasilja. Projektom će učenici steći znanja primjenjiva u različitim životnim situacijama kroz online komunikaciju – izvijestila nas je voditeljica projekta Gordana Popović, prof.Skip to content