Dan bez duhanskog dima 2022. – Hrvatski dan nepušenja / Gordana Popović, prof.

U sklopu provođenja Školskog preventivnog programa, prevencije pušenja, obilježili smo 2. ožujka 2022. – Hrvatski dan bez duhanskog dima.

Dan bez duhanskog dima obilježavamo na prvi dan korizme, Pepelnicu, budući da tada većina nas razmišlja o odricanju od nečega u čemu uživamo tijekom godine. To je prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti te da ih nepušači podrže u odricanju od cigareta za vrijeme korizme, kako bi nakon toga zauvijek prestali pušiti.

Učenice 1. kz razreda Lara Pavlović i Barbara Šoma s pedagoginjom Gordanom Popović, prof. uredile su pano na temu „Volim nepušača“. Osim toga pedagoginja je održala pedagošku radionicu u 2. b razredu. Na satu razrednika  razmijenjena su mišljenja o tome kako je biti u romantičnoj vezi s mladićem ili djevojkom koji su ovisni o pušenju. Uz smijeh i pozitivnu atmosferu većina učenika izjasnila se da ne bi uopće bila u takvoj vezi. Otvorila se i rasprava o sportašima ovisnicima o cigaretama. Učenici su izjavili da je tako nešto nedopustivo, čime su potvrdili da znaju donositi odluke i lakše će se oduprijeti lošim nagovorima te odoljeti izazovu kao što je pušiti ili ne. Učenici su u skupinama raspravljali o kratkoročnim i dugoročnim djelovanju pušenja na organizam te nacrtali plakate. Zaključili su kako je velik broj negativnih posljedica pušenja i povezali većinu današnjih suvremenih bolesti s pušenjem.

Pušenje duhana smatra se jednim od najznačajnijih čimbenika rizika za zdravlje, a mi smo u školi na ovaj dan podsjetili sve u našem okruženju na važnost nepušenja.

Fotografije panoa: Barbara Šoma, 1. kz       Fotografije s radionice: Sara Dešić, 2. b

                                                                                     Gordana Popović, prof.

Skip to content