Završena mobilnost u našoj školi u sklopu projekta Sustainable Food Culture: from the past into the future

Dana 8. 4. 2022. službeno smo završili tjedan mobilnosti u kojoj je naša škola bila domaćin. Tjedan smo započeli upoznavanjem grada Osijeka, kao i jedni drugih, a zanimljive aktivnosti za upoznavanje učenika osmislila je i vodila profesorica Ozana Vignjević. 

Službeni dio programa otvorila je naša ravnateljica Nada Pitinac srdačnim pozdravnim riječima, nakon kojih je školski bend pod vodstvom profesora Igora Grubišića i Marijana Jovičića upriličio veseli glazbeni program koji je sve sudionike podigao na noge te smo skupa zaplesali i „šetalicu“. 

Drugi dan mobilnosti bio je rezerviran za učeničke prezentacije i radionice na temu zbrinjavanja kuhinjskog otpada te za pripremu nutritivno bogatih napitaka uz primjenu sirovih sastojaka. Profesorice Tatjana Varga i Ljiljana Vidović osmislile su ove radionice te su obučile učenike da budu voditelji radionica svojim kolegama iz gostujućih škola. 

Srijedu je obilježila sadnja dviju sadnica magnolija u znak prijateljstva sa školama partnerima u projektu, a zatim je uslijedilo upoznavanje s tradicijom našeg kraja kroz poludnevni izlet u Baranju. Vozeći se vinskim cestama našeg Belja, došli smo do etnosela u Karancu, gdje smo imali priliku gostima prikazati održive principe pripreme fiš paprikaša i šarana na rašljama, a gospodin Daniel Asztalos zaokružio je priču o održivoj pripremi hrane prikazom izrade keramičkih posuda. 

Četvrtak smo nastavili radno te smo u suradnji s Prehrambeno tehnološkim fakultetom sudjelovali u trima radionicama: PRINTANI I DRAŽIRANI PROIZVODI IZ LABORATORIJA, MoleCOOLarna GASTRONOMIJA i SUPERMOĆI GLJIVA. Koja nam je bila najdraža, ne bismo mogli reći jer sve tri radionice prihvaćene su s podjednakim oduševljenjem sudionika. Dan smo završili svečanom večerom na obali naše Drave uživajući u pogledu, ambijentu i okusima koje nam je ponudio restoran Projekt 9. Tom prilikom gostima su uručeni certifikati, kao i mali znak pažnje za uspomenu na posjet našoj školi i našemu gradu. 

Za sam kraj divnog tjedna ostavili smo posjet našem glavnom gradu, gdje smo imali isplaniran slatki, ali i edukativni posjet Muzeju čokolade, nakon kojega nas je Iva iz agencije „Secret Zagreb“ povela na misteriozni obilazak grada u vidu igre Dragon Quest. Tjedan je bio ispunjen aktivnostima i druženjima, smijehom i pričom, te ne čudi što nam se vrijeme provedeno zajedno na kraju činilo prekratko. Na rastanku je bilo i suza i smijeha, a ponajviše želja za nekim novim susretima u budućnosti. 

Na samome kraju, kao koordinatorica projekta, zahvaljujem svim kolegama koji su na ovaj ili onaj način bili uključeni u provedbu projekta i tjedna u kojemu smo bili domaćini našim partnerima iz Španjolske, Portugala, Poljske i Francuske, a našim učenicima ujedno i čestitam i zahvaljujem što su svoju zemlju i školu predstavili u najboljem mogućem svjetlu i služili nam na ponos. 

Tamara Kapraljević, prof.

Skip to content