Projekt „Be aware and act“ u našoj školi

U Rijeci, Osijeku i Zagrebu jesenas je započela provedba aktivnosti u sklopu projekta „Be aware and act“, sufinanciranog od strane francuske ambasade u Hrvatskoj i Ureda za udruge RH. Jučer je, tako, u našoj školi održana prva faza projekta, a to je online radionica „Textiles UnTangled“ („Tekstili RaSpetljani“), koju je osmislila udruga Green Donut iz Francuske, a s nama su je provele članice Udruge za nezavisnu medijsku kulturu (UNMK).

Na razini naše škole projekt provode pedagoginja Gordana Popović i profesorica Tamara Kapraljević s 2. a razredom prirodoslovne gimnazije, koji su se 17. siječnja, uz manje početničke teškoće, uspješno priključili na platformu te zaigrali igru Tekstili RaSpetljani. U ovoj igri učenici su imali priliku upoznati proizvodni ciklus tkanina, društvene i ekološke utjecaje tekstilne industrije i alternative za održivi tekstil, a zatim su sa svojim voditeljima timova promišljali o problemu tekstilne industrije te osmišljavali vlastite ideje o tome kako smanjiti ekološki otisak ove industrije.

Na kraju možemo reći da smo, osim što smo se zabavili, i jako puno toga naučili o tekstilnoj industriji, kao i o dalekom putu koji odjevni predmeti prolaze prije nego završe u našim rukama. Idući tjedan nastavljamo s projektnim aktivnostima, kada će našu školu uživo posjetiti djevojke iz Udruge za nezavisnu medijsku kulturu i praktično nas naučiti kako prenamijeniti tekstil. 

Tamara Kapraljević, prof.

#rudjerica #udrugazanezavisnumedijskukulturu #greendonut

https://greendonut.org/textiles-workshop/

https://www.paramparam.eu/

Skip to content