Podcast Ruđerice

Sneak preview s edukacije i prve epizode – pokrećemo podcast!

Prošlog je tjedna u našoj školi, a u sklopu Erasmus+ projekta ‘Sex education as the best weapon against gender violence’ (SEDUCA) snimljen naš prvi podcast. 

Tema našeg prvog podcasta bila je ‘Gender based violence’ odnosno ‘Rodno uvjetovano nasilje’. Snimanje ovog podcasta nastavak je na radionicu koja je održana u srpnju u našoj školi, kada su se učenici imali priliku prvo naučiti kako nastaje podcast, a sada su naučeno imali priliku primijeniti kroz SEDUCA projekt.

Projekt je usmjeren na edukaciju i ublažavanje rodno uvjetovanih nejednakosti, odnosno rodno uvjetovanog nasilja među mladima.

Izrazito smo ponosni na naše učenike koji su vrlo samostalno pristupili izradi podcasta, ali isto tako ponosni smo i na roditelje koji su nam se pridružili, jer o rodno uvjetovanom nasilju ponekad nije uopće lako pričati, posebice na engleskom jeziku na kojem je i snimljen cijeli podcast. 

Do objave našeg prvog podcasta dijeli nas još samo nekoliko dana, a do tada ostavljamo vas sa osvrtom naših učenika i roditelja na snimanje kao i na samu temu: 

,,Snimanje podcasta je bilo vrlo zabavno i poučno iskustvo. Unatoč osjetljivoj temi, o kojoj nije bilo lako govoriti i iznijeti svoje stavove, atmosfera je bila opuštena te smo proveli kvalitetno vrijeme snimajući. Tema nasilja prema spolovima je vrlo važna, ali se nažalost o njoj ne priča dovoljno. Imajući to na umu, očekujemo kako će naš podcast dosegnuti što veći broj slušatelja kako bismo podigli svijest o nasilju nad spolovima i potaknuli ljude da počnu razgovarati o tome.” (M.M. (4.b))

“Pohvale za aranžman i poticaj djecu i nama roditeljima i odraslima uopce otvoreno razgovarati o nečemu tako perfidnom,uvučenom u naše društvo da se gotovo čini kao “normalnim”. Tema je duboka i široka no ono što je bitno u svemu je ostati tolerantan i otvoren,biti spreman čuti ,razmišljati i proći određeno iskustvo..a tada tek imati stavove.Ljudi se mijenjaju,obrazuju i moj ružičasti mozak se nada da će svi negdje pronalaziti načine da shvate,nauče i prođu toliko da bar budemo tolerantno društvo za sve i da tolerancija ne nasilja,bilo koje vrste bude nula,jer to je točka kada počinjemo stvarati ljude koji su naši,vidljivi,bez predrasuda,bez cenzure. Zahvalna sam na prilici izreći svoje mišljenje i stav, podjeliti ga i biti dio pozitivne promjene.” (Mirta Farčić Torović)

“Koliko god nas plašili sa svih strana, svijet u kojem živimo nikada nije bio bolje i sigurnije mjesto. Za žene, manjine, ljude općenito … Ne moramo daleko gledati, samo kratak razgovor s majkama, bakama i brzo postane jasno kroz koliko patnje i odricanja su prolazile. Nažalost, naučila sam da dostignute razine prava za bilo koju zajednicu ili manjinu nisu trajne. Dugo se stiču, a brzo i lako gube. Zato mi je bitno da djecu odgajam ne da toleriraju, već da žive različitost.” (Jasmina Krkić Poznić)

Skip to content