OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA MENTALNOG ZDRAVLJA

Svakog 10. listopada učenici i nastavnici Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka obilježavaju Svjetski dan mentalnog zdravlja. Na taj način skrećemo pozornost na važnost njegova očuvanja jer je zaštita mentalnoga zdravlja djece i mladih sastavni dio svakodnevnoga rada odgojno-obrazovnih djelatnika.

Pod mentalnim zdravljem podrazumijeva se skladno funkcioniranje u krugu obitelji, škole, vršnjaka i zajednice te mogućnost dostizanja svojeg punog potencijala i dobrobiti. Mladi tijekom odrastanja i sazrijevanja još uvijek uče kako koristiti svoje sposobnosti da bi uspješno rješavali životne izazove. Smetnje i problemi mentalnoga zdravlja remete to učenje, posljedično narušavajući odnose s vršnjacima, roditeljima i nastavnicima te otežavajući uspješno obavljanje akademskih obveza. Imajući u vidu sve to, u suradnji s Dječjim kreativnim centrom DOKKICA, a povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, sudjelovali smo u događaju pod nazivom Otvorimo kulise mentalnog zdravlja. Održano je 10. listopada u Kinu Urania s početkom u 11 sati te je prvenstveno namijenjeno srednjoškolskoj populaciji. Budući da smo uključeni u projekt Promijeni pogled. Važan si!, naš 4. n razred i njihova razrednica Dragana Viljanac, psihologinja Ivana Borić Letica te pedagoginja Gordana Popović bili su na predstavi i panel-raspravi „Umjetnost kao medij u zaštiti mentalnog zdravlja“. 

Učinak događaja na sve nas u publici bio je iznimno pozitivan kao i sama umjetnička intervencija nastala iz istraživanja koja pokazuju kako srednjoškolci preventivne radionice i kazališnu predstavu o mentalnom zdravlju smatraju najkorisnijim intervencijama  za svoju populaciju.

U našoj školi uredili smo pano zahvaljujući pedagoginji i učenicama Paoli Rihter i Mariji Verhas iz 4. n. Također, pedagoginja je s 1. g razredom održala pedagošku radionicu na temu mentalnog zdravlja. Učenici su na radionici mogli saznati nešto više o svojim emocijama te o osobinama kolega iz razreda. 

Sve ove aktivnosti bile su prilika zajedničkog otvaranja prostora i vremena za podršku našim učenicima koji se nalaze pred brojnim izazovima, a s ciljem očuvanja i unapređivanja mentalnoga zdravlja i dobrobiti pojedinaca i zajednice.

Gordana Popović, prof.

Skip to content