„Legiranje, ne drogiranje“

Današnji problemi ovisnosti ne poznaju dob, društvene strukture ni spol, a izražavaju se kao ovisnost o internetu (društvene mreže), ovisnost o kocki, ovisnost o alkoholu, ovisnost o drogi, ovisnost o hrani i druge ovisnosti koje iz dana u dan uzimaju sve veći broj žrtava.

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, a u okviru preventivnog projekta „Legiranje, ne drogiranje“ s ciljem prevencije ovisnosti i očuvanja zdravlja 7. i 21. prosinca 2021. u suradnji s PU Osječko-baranjske županije, Odjelom za prevenciju, održane su četiri radionice za treće razrede. 

Našim je učenicima inspektorica Eleonora Matić ukazala na zakonske odredbe i mjere koje nosi sa sobom posjedovanje droge, upoznala ih s vrstama i posljedicama zlouporabe droga i trenutnim stanjem u Osječko-baranjskoj županiji. Apelirala je na odgovornost i oprez, a u  situacijama bilo kakvog doticaja ili konzumiranja droga potrebno je obavijestiti roditelje, nastavnike ili policiju. Posebno je skrenula pozornost na važnost reagiranja u slučaju saznanja posjedovanja, preprodaje ili uzgajanja nekih vrsta droge. Pred učenike je zatim postavila problemsku situacija u kojoj bi se eventualno mogli naći, a njihov je zadatak bio dovršiti priču. Naglasila je važnost stvaranja većeg osjećaja sigurnosti te smanjenja dostupnosti svih oblika ovisnosti u školskom okruženju.

Time je i ostvaren cilj provedene aktivnosti, a to je preveniranje ovisnog ponašanja i očuvanje zdravlja!

Gordana Popović, prof.

 

 

Skip to content